Koeajamani Arocs tottelee mallinumeroita 3263, ja Mersumiehet tietävät numeroiden kuvaavan auton kokonaispainoa, sekä tehoja. Tehoja mallimerkintä lupaa 630hv, mutta lukema on hiukan valheellinen. Todellisia tehoja autosta löytyy 625hv. Lisäksi tieliikenteeseen sallittu kokonaispaino on rekisteriotteen mukaan 35500kg. Arocs on takapäästä ilmajousilla (neljällä ilmapalkeella per akseli), mutta etupäästä aina rautajousilla. Takapäähän toki on tarjolla rautajousitusta, tarpeen vaatiessa. Actros sukulaisuutta löytyy, hytti on molemmissa malleissa sama, mutta kahtiajako on selvä: Actros on maantieauto, siinä missä Arocs on selvästi työmiehen valinta, niin metsään kuin soramontulle. Koeajamani Arocs on speksattu uusille kokonaispainoille, jotenka sitä voi hyvin käyttää 74-tonnisen yhdistelmän veturina.
Ajo-ominaisuudet? Auto vaikuttaa laadukkaasti tehdyltä, mitään nitinöitä ja natinoita ei kuulu. Moottori todella vääntää hyvin, eikä V8 koneen putoaminen mallistosta harmita yhtään. Ainoa vaihtoehto on rivi6, joka tässä tapauksessa vääntää väkevästi 3000nM. Voima välitetään maahan kahdelta akselilta, tridem- akselistossa paripyöräakselit vetävät. Ratin säädöt löytyvät kätevästi vasemmalla jalalla painettavan napin kautta, ja penkissäkin riittää säätövaraa, niin ilmalla kuin ilman. En ole ajanut Sisua enkä Mersua huonommissa olosuhteissa, jotenka olen hieman jäävi kommentoimaan alustojen eroja muualla, kuin maantieajossa. Kuulemani mukaan Mersukin on pölliajossa varsin pätevä laite - akselistoihin liittyen tosin on montaa koulukuntaa. Koeajoautona ollut Arocs on rekisteröity autoluokkaan N3G, joka viittaa hyviin maasto-ominaisuuksiin. Auton etupää ja takapää on suunniteltu siten, että pystyy ajamaan suurempiin nousukulmiin, joka on toivottava ominaisuus etenkin pölliajossa, vaikeissa olosuhteissa toimittaessa.
Sisuun verrattuna ero on tehty erilaisella alustalla, ja akseleilla. Sisuun tulevat hytti, vaihteistot ja moottorit nykyään Mersulta, ja yhtäläisyyden huomaa ohjaamossa. Keulamaskia ja Mersun logoa lukuunottamatta hytti on Sisussa sama, kuin Arocsissa. Koeajamani Polar oli 5-akselinen maansiirtonuppi, 510hv koneella, jotenka täyttä vertailukohtaa tismalleen kaikilta osin ei liene reilua tehdä, mutta sopivasti koeajettuna alustojen eroja lienee voisi pohtia. Yhteenvetona kuitenkin se, että nämä moniakseliset versiot istuvat tiessä kuin tauti.
4-akselisia autoja on alkanut kokonaispainojen nousun myötä näkyä liikenteessä enenevässä määrin. Mersulla myös moniakseliset mallit tulevat nykyään suoraan omilta tehtailta, koska Mercedes ei enää salli lisäakseleiden asennuksia ulkopuolisilta. Koeajoauto oli 4,2m korkea, vaikka olisi toki mahdollista myös 4,4m korkuiseen. Päällirakenteen oli autoon tehnyt Alucar, sekä nosturi oli mallia Hiab Loglift 108.
Yhteenvetona voisi todeta, että ihan pätevä työkalu on. Scania -miehetkään eivät pääse vääntömomenteillaan pätemään, koska R620 vääntää samanverran, kuin tämä Arocs :). Tällä kertaa miinuspisteet eivät mene autolle, vaan niille, jotka kehtaavat arvostella Mersua, tai Sisua!