keskiviikko 5. heinäkuuta 2023

Jyväskylän MM-ralliin kuukausi - mikä on mehevin rallimuistoni?

Jyväskylän MM-ralli ajetaan Jyväskylässä tuttuun tapaan elokuun alussa. Ensimmäiset omat rallimuistoni Jyväskylästä ovat suurinpiirtein 1994 ja 1995 tienoilla, jolloin muutin perheeni kanssa Kuopiosta Jyväskylään. Joitakin välivuosia vuosikymmenten ajalle mahtuu, kun olen lähtenyt "rallipakoon" milloin mistäkin syystä. Kahdesti olen ollut pohjoisessa lomalla rallien aikaan. Rallipako on osa Jyväskyläläisyyttä, mutta omalta osaltani en aio enää toteuttaa sitä ilman pakottavaa syytä. Moni paikallinen tuntuu rallipakoon lähtevän, ja sitä ulkopaikkakuntalaiset kaverini eivät aina tunnu ymmärtävän.

Ralleissa on tullut bongattua paljon julkkiksia: Mika Salo, Teemu Selänne, Kimi Räikkönen.. Olen nähnyt kun Colin McRae, Richard Burns ja Craig Breen ajaa - kolmikko on sittemmin siirtynyt ajasta iäisyyteen. Myös Juha Kankkunen on tullut bongattua ajamasta, ja moni moni muu huippukuljettaja. On tullut nähtyä ajanjakso jolloin rallissa oli mukana vain Ford ja Citroen tehdastalleillaan. Ja ajanjakso, jolloin talleja on ollut enemmän, esimerkiksi Subaru. On tullut nähtyä WRC ja sitä seurannut Rally1.

Otsikossa otin esiin mehevimmän rallimuistoni vuosien ajalta. Kultaiselta yhdeksänkymmentäluvulta ehdottomana ykkösmuistona on Teemu Selänne. Tälle vuosituhannelle tultaessa olin vuonna 2015 Hyundain Vipissä, mikä on jäänyt mieleen. Vuonna 2022 sain ralleihin mediapassin, ja pääsin esimerkiksi Toyotan varikkopilttuuseen päivää ennenkuin Paviljongin huoltoparkki avattiin yleisölle. Lehdistötilaisuudessa oli paikalla Kalle Rovanperä ja Jari-Matti Latvala. Kallesta tuli sittemmin nuorin rallin maailmanmestaruuden saavuttanut henkilö.

Myös vuoden 2010 Jyväskylän MM-ralli on jäänyt mieleen, jolloin Paviljongin huoltoparkin alueella esiintyi bändejä kuten Leningrad Cowboys. Näitä bändejä pääsi katsomaan Paviljongin huoltoparkin lipun hinnalla, ja täytyy myöntää, että tällä perusteella kyseisen vuoden rallitapahtumaa on edelleen ikävä. Leningrad Cowboysien keikka illan päätteeksi oli aidosti hyvä!

Vuosikymmenten saatossa paljon on muuttunut, kun rallien pääpaikka on muuttunut Jyväskylän Laajavuoresta Paviljonkiin. Tämän vuoden ralleissa palkintoseremonia on Jämsässä, joten mielenkiinnolla odotan, mitä tämän vuoden rallitapahtuma tuo mukanaan. Jämsäänkin on suunnitelmissa kaveriklaanin kanssa mennä, ja hihasta saatulla nykäisemään, mikäli tavataan.

Tämän vuoden osalta reitti on julkaistu, ja pääset katsomaan tarkan reitin aikatauluineen vaikkapa tästä: https://sectorallyfinland.fi/reitti/

Kuvat ja teksti: Mikko Kilkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti