perjantai 13. lokakuuta 2023

Viikon vaihtoauto - Koeajossa Audi TTs

Eräs maanantai menin autoliikkeeseen katselemaan autoja. Mielessä oli alunperin Mercedeksen S-sarjalainen auto, mutta se olikin ehditty jo myydä. Onneksi autoja on kuitenkin maailma täysi, ja ajoon löytyi auto, jollaista olen ajanut huomattavasti vähemmän - Audi TTs vuosimallia 2016! Niinpä päätin kysyä koeajolle Audia.

Olen kerran aikaisemmin ajanut Audi TT:llä, vuosi taisi olla 2014 tai 2015 - tarkkaan en enää muista. Tuolloin oli kuitenkin kyseessä Audin koeajotilaisuus, jossa pääsin tekemään nopean 20 minuutin koeajolenkin autolla. Nyt oli ensimmäinen kerta, kun pääsin heittämään pidemmän, useamman tunnin lenkin Audin pikkuhirviöllä.

Jos Audi TT ei ole ennestään tuttu, on se Audilta kohtuuhintainen sporttiauto silloin, kun R8 on saavuttamaton unelma. Varsinkin uudehkoa TT:tä haluavan kannattaa pitää kiirettä, sillä TT:n tuotannon on ilmoitettu päättyvän, ja tekevän tilaa uudelle.

Audi TTs on perus TT:tä jytkympi tapaus. Konepellin alla mylvii kaksilitrainen bensapata, josta irtoaa tehoa 370 hevosvoimaa. Neliveto löytyy, vaihteistona on automaatti. Jos tämä on olevinaan liian mietoa, niin mallistossa on myös TTRS.

Kun auton käynnistää, on äänimaailma uskottavalla tasolla. Ajoasento löytyy 170 senttiselle koeajokuskille järkevästi kuntoon, hallinalaitteiden sijoittelu on järkevällä tasolla. Autossa on takapenkki, mutta sisätilat on senverran ahtaat, ja autossa istutaan senverran matalalla, että selkävikaisen tai perheellisen käyttöauto tämä ei ole. Takapenkille laittaa lähinnä kauppakassin, aikuinen siellä ei huvikseen istu.

Taajamassa meno on varsin leppoisan oloista - tosin alustatuntuma on jäykkä, kuten tämmöisessä autossa kuuluu ollakkin. Moottoritielle mentäessä lysti vasta alkaakin - tuntuu, että autoa pitäisi päästä ajamaan radalle! Audi TTs on myös sikäli jännä tapaus, että auto pistää todellakin kampoihin Audi R8 V8 mallille. Jotta R8 pärjäisi tehokkaimmille TT:n versioille, pitäisi olla R8 V10.

Vaihtoautorivistä löytyvä Audi TTs on vakuuttava tapaus. Olen autoiluhistoriani aikana ajanut huomattavasti enemmän Bemareita ja Mersuja kuin Audeja. Nyt kuitenkin on pohdittava uudelleen, olenko sittenkin hieman Audienkin perään?

Autolla on hintaa vielä 42 880 euroa, ja kalleimmat kilometrit on jo keretty ajamaan pois. Auto on kuitenkin silmämääräisesti arvioiden siistin oloisessa kunnossa, ja auto on ajettu vain 115 000 kilometriä, joten elämää on vielä edessä. Uskaltaisin myös itse ostaa auton, mikäli pankinjohtaja myöntäisi minun tuloillani autolainan. Sitä hetkeä kuitenkin saa vielä tovin odottaa.

Tälläkin erää joudun palauttamaan auton tuttuun tapaan takaisin autoliikkeen myyntiriviin. On tehtävä lisää töitä, jotta jonain päivänä saisin autorahoituksen.

Auto myynnissä: Rinta-Joupin autoliike, Jyväskylä / www.rinta-jouppi.com

Kuvat ja teksti: Mikko Kilkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti