sunnuntai 28. toukokuuta 2023

Toyota Mirai - Vetyauto esillä Jyväskylän kuljetusmessuilla

 
Jyväskylässä oli kuljetusmessut 2023, joten sinne oli suunnattava. Messuhallit ja ulkoalue mukaanlukien nähtävää oli julmetun paljon - itse viihdyin tapahtumassa kaikkina kolmena päivänä, torstaista lauantaihin. Kävijälle tapahtuma oli maksuton, sisäänpääsyyn riitti rekisteröityminen. Messukävijöille oli järjestetty pysäköintitilaa myös Killeriltä, josta oli bussikuljetus itse messutapahtumaan Paviljongille.

Kuljetusmessut oli suuntautunut pääsääntöisesti hyötyajoneuvopuolelle, esiteltävänä oli paljon kalustoa pakettiautoista raskaisiin kuorma-autoihin. Bussipuoli loisti poissaolollaan, sille on omistettu oma näyttelypäivänsä toisena ajankohtana. Messualueella pääsi koeajamaan sähköpakuja  - minäkin koeajoin muutaman: Peugeot e-Expert, Citroen e-Jumpy, Opel e-Combo, sekä Renault e-Master pullakaapilla. Nyt olen virallisesti koeajanut 1210 autoa, joten ihan näin muutama auto listalta löytyy.

Toyotan pisteellä oli esillä jotain, mikä ei tuntunut sopivan massaan - nimittäin henkilöauto! Tarkempi tutkiskelu paljasti, että kyseessä on Toyota Mirai, eli vetyauto. En ollut Miraita, tai ylipäätään mitään muutakaan vetyautoa nähnyt koskaan muualla kuin valokuvissa. Autoa ei ollut rekisteröity, joten koeajamaan en päässyt.

 
Silmämääräisesti Mirai näytti isolta, kokoluokka on verrattavissa suurinpiirtein Toyota Camryyn. Auto on neljäpaikkainen. Sininen väri miellyttää ainakin minun silmääni - voisin itsekkin ottaa autoni juuri tällä värisävyllä. Ja se mikä kiinnostaa tekniikkanörttiä, niin Toyotan messuständillä pääsi kurkistamaan Toyota Mirain konepellin alle.

Toyota lupaa Mirain toimintamatkaksi 650 kilometriä, mikä on varsin toimiva kantama. Isompi ongelma on se, ettei vetytankkauspisteitä ainakaan vielä ole nimeksikään Suomessa. Siksi Toyotan Suomen maahantuojalla ei ole omaa Miraita esittelykäytössä, vaan autoja on lainattu tarpeen mukaan Ruotsista, ja autot on kelkottu tähän maahan laivalla.

 
Suurin yllätys oli minulle se, miten Toyota Mirai tankataan - luukun alta paljastu liitin, mikä näyttää samalta kuin kaasuautossa! Kaasuautoilla olen tankilla käynytkin, kun olen ajanut esimerkiksi maahantuojan Skoda Octavia G-Tecillä.

Nyt kuljetusmessuilla nähty Toyota Mirai on toista, eli uudempaa mallisarjaa. Koska fossiilisista polttoaineista pyritään eroon, ja tulevaisuus on täynnä vaihtoehtoisia voimanlähteitä, on suorastaan harmi, ettei esimerkiksi vetyautoihin ole Suomessa panostettu sen enempää. Maahantuojan mukaan Miraitakin on asiakkaiden toimesta kysytty, mutta kaupat on jääneet syntymättä polttoaineen saatavuuden takia. Se on ymmärretävää, koska kauas ei voi autolla lähteä, koska takaisinkin on päästävä - mieluiten jotenkin muuten kuin hinurin lavalla.

Toyota Mirain koeajoa vielä odotan. Palaan Mirain osalta asiaan sitten, kun olen koeajanut auton!


 Kuvat ja teksti: Mikko Kilkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti